הזעת יתר

הזעה הנה תהליך טבעי ונורמאלי המהווה מנגנון הגנה עיקרי נגד עלייה חריגה בטמפרטורת הגוף. כיצורים בעלי מנגנון טמפרטורה הומאו-טרמי, עלינו לשמור על טווח טמפרטורה קבועה על מנת להמשיך ולהתקיים. עלייה חדה בטמפרטורת הגוף עלולה לגרום לדנטורציה של חלבוני הגוף, להלם ומוות. ישנם מספר דרכים בהם הגוף נוקט על מנת לשמור על טווח הטמפרטורה הקבוע, כאשר המרכזי ביניהם לצורך הימנעות מהתחממות יתר הוא מנגנון ההזעה. בלוטות ההזעה משחררות נוזל, מלחים ופסולת אל העור, הנוזל מתחמם מחום גופנו עד לאידויו, עם האידוי יורדת טמפרטורת הגוף. הצורך בהזעה ואידוי הוא תלוי טמפרטורת גוף ועל כן ברור כי בעת שאנו מצויים בטמפרטורה סביבתית גבוהה או בעת פעילות גופנית בה הגוף מתחמם- תגבר ההזעה.

על אף האמור לעיל, תיתכן יציאה מכלל שיווי משקל של מערכת ההזעה. במקרים אלו פועלת מערכת ההזעה מבלי תלות בצורך אמיתי להורדת הטמפרטורה, כך שהיא פועל בכל עת וגורמת לסובלים מהבעיה ירידה משמעותי באיכות החיים ובושה. ככלל ניתן לחלק את הזעת היתר לכזו אשר מתרחשת באופן כללי בכל הגוף, וכזו המתרחשת באזורים ממוקדים. הזעת היתר הכללית יכולה להיגרם בשל בעיות בבלוטת התריס, עודף של משקל ובעיות של המערכת האדרנרגית. הזעת יתר ממוקדת מופיעה בדרך כלל באזור אחד מוגדר או מספר מקומות מוגדרים, כאשר ההזעה בשאר הגוף תקינה. המקומות בהם נפוצה הזעת יתר ממוקדת הם הפנים, בתי השחי, כפות הידיים וכפות הרגליים, הגב, הישבן ועוד. הזעת היתר הממוקדת מופיעה בשכיחות רבה יותר מזו הכללית, ועל פי הערכות נפוצה בעד חמישה עד עשרה אחוזים מהאוכלוסייה.

זיעה הינה הפרשת נוזל מימי המצוי בבלוטות הזיעה בעור. תהליך ההזעה נועד לצינון הגוף, כאשר התאיידות הזיעה מסייעת לקירור הגוף. הזעה הינה תהליך הנחוץ לגוף באופן טבעי וגורמים נוספים המשפיעים על תהליך ההזעה הינם: פעילות גופנית, עצבנות, כאב, בחילה ונטילת תרופות. הזעת יתר הינה תופעה נפוצה באופן יחסי ובישראל, כאחוז אחד מהאוכלוסייה סובל מהבעיה. הזעת יתר מתבטאת בהזעה מרובה באזור בית השחי, בכפות הידיים והרגליים ובמקרים קשים גם במפשעות ולאורך הגב. מחקרים מצאו קשר משפחתי וגנטי בהזעת יתר, כאשר ל – 25% מהסובלים מהתופעה יש קרוב משפחה הסובל מאותה הבעיה.

סיבות להזעת יתר

ישנן סיבות שונות להזעת יתר:

  • מצבי לחץ
  • עודף משקל
  • שתיית אלכוהול
  • חוסר איזון הורמונלי
  • שימוש בתרופות
  • תסמין של מחלות מסוימות

סוגים של הזעת יתר

  • הזעת יתר ממוקדת וראשונית – הזעת יתר המופיעה באיבר מסוים ומתבטאת בהזעה גם כאשר לא חם. ברוב במקרים, הזעת יתר מסוג זה תופיע בבית השחי, בפנים וכפות הידיים והרגליים. מקורה של הזעה זו הינו בהפרעה בבלוטות הזיעה באזור מסוים.
  • הזעת יתר כללית – ההזעה מורגשת בכל הגוף ויכולה להיגרם בשל עודף משקל, בעיות הורמונליות או מחלות עור שונות.

טיפול בהזעת יתר

הטיפולים הבולטים והמובילים כיום בהזעת יתר הינם באמצעות בוטוקס או ביצוע של ניתוח סמפטקומי לצורך ניתוק העצב ושאיבת בלוטות הזיעה המצויות בבית השחי. בנוסף, מומלץ למי שסובל מהבעיה, להשתמש בדיאודורנט או קרם המכילים אלמונימיום כלוריד. הטיפול בבוטוקס נועד לחסום את העברת האות העצבי לבלוטות הזיעה ובכך למנוע את הפרשת הזיעה מבלוטות הזיעה. ההליך מתבצע בהרדמה מקומית בהתאם לאזור הטיפול. טיפול בהזעת יתר בבית השחי כולל הרדמה המתבצעת באמצעות מריחת קרם ובהרדמה בכפות הידיים והרגליים יש לבצע חסימה עצבית על מנת להרדים את האזור. הטיפול אורך כחצי שעה ולאחריו אין תחושת כאב ותוצאות הטיפול יורגשו בתוך כשבוע עד עשרה ימים. ניתוח לפרוסקופיה לטיפול בהזעת יתר, מתמקד בחסימה של העברת אותות עצביים המעוררים הזעה וזאת תוך שימוש בטכניקה זעיר פולשנית, המקצרת את משך ההחלמה ומקטינה סיכונים. נוסף להליך הניתוחי, מומלץ לאמץ הרגלי אורח חיים נכונים ובריאים: יש להימנע מעישון, להגביל את שתיית הקפאין, להפחית במשקל ולהתלבש בבגדי כותנה דקים וקלים.

דרכי טיפול:
כיום ישנם מספר דרכי טיפול המסייעים לפתרון בעיית הזעת היתר.

Z

ניתוח לניתוק העצב הסימפאטטי- ניתוח סימפקטומי. ניתוח זה המבוצע באזור החזה, מסייע במיוחד לבעיות הקשורות בהזעת יתר באזור הידיים

Z

טיפולים באמצעות זרמים חשמליים

Z

שימוש בחומרי מילוי. רעלן זה הנפוץ בטיפולים קוסמטיים, משמש על מנת לחסום את פעילות בלוטות ההזעה ויש לחזור עליו מדי מספר חודשים

Z

שאיבת בלוטות ההזעה

Z

טיפולים באמצעות משחות בעל ריכוז אלומינום גבוה כך שבלוטות ההזעה מנוטרלות

  דילוג לתוכן